Historia firmy Lajkonik

Na początku XX wieku do miejscowości Skawina nieopodal Krakowa przybył austriacki kupiec Henryk Franck. Był rok 1910, kiedy założył Fabrykę Surogatów Kawowych i nazwał ją „Henryk Franck i Synowie”. Z początku wytwarzano w niej kawę z cykorii, potem kawę zbożową.

przewiń
Zakłady pana Henryka rozwijały się prężnie, zrzeszały coraz więcej wykwalifikowanych pracowników, nie poddawały się światowemu kryzysowi gospodarczemu i dostarczały coraz więcej pysznych wyrobów.
przewiń
Po wojnie fabryka zajęła się produkcją koncentratów, gotowych dań i przypraw, by w 1970 roku skupić się na produkcji chrupiących przekąsek, kawy i innych wypieków. Słone paluszki, pieczywo cukiernicze i kultowa kawa zbożowa zdobywały coraz więcej wielbicieli.
przewiń
Chrupiące przekąski „Lajkonik” rozpoczęły wędrówkę po całym świecie! Stały się towarzyszami przygód, uczestnikami spotkań i zdobywcami Waszych serc.
przewiń
Wreszcie w 2012 roku zrodziła się idea, by otworzyć sieć Lajkonik Piekarnia i Kawiarnia.

Miejsca pachnące świeżymi wypiekami i aromatyczną kawą zaczęły pojawiać się najpierw na mapie Krakowa, a potem Katowic.

Każdego dnia przyciągają gości swoją wyjątkową atmosferą i tradycyjnym smakiem.